Aranysárkány fejléc kép

Facsimile Image Placeholder
MŰVÉSZET  
CIGÁNY
ÉS
CSABA
A TAVASZI TÁRLATON  
  Dühhel és undorral botorkál át az az ember a Műcsarnok tavaszi tárlatán. Tehát! Annyira lerohadt a magyar ifjúság, hogy a dilletánson kivül mást hiába is keres a műbarát? Legszomorúbb az, hogy a kiállitók nagy része a mesterségi elfogadhatóságig sem jutott el. Ha ez a magyar aranyifjuság, úgy egy emberöltőn át még elvitázhatatlanul barbárok maradunk. Mert itt a tehetségnek (nem művésznek) gyönge árnyékával sem találkozik össze az ember.  
  Kivétel
Cigány
és
Csaba
.  
 
Cigány
komolyan gondolkodó és akaró művész. De még mindig nem látja biztosan a maga végcélját. Biboros – önportraitja a 15. századbeli velencei hatás alatt áll. Meleg színei fehér–vörös–zöld átgondoltak, de szétesők. Szerkezete kicsinyes, különösen a fej. Pikturája fáradt. Szimpatikusabb a kevésbé agyondolgozott csendélete, bár lényegében tartalmatlanabb a portraitnál.  
  Sokkal komolyabban szerepel
Csaba
. Három képe van kiállitva. Portraitja és csendélete az egységesebb. Az alakmelleti tájkép gyöngyházszerüen expresszionisztikus – édesség nélkül.  
  Szinegysége kék–barnássárga–vörös–zöld.  
  Compositioja jobb oldal felé bukó ritmus. Színei bár megtartják hangsúlyukat, de önmagukért való értékben még erőtlenek. Komoran komoly kép.  
  Csendélete legegyensúlyozottabb. Itt tiszta a ritmus, tömeg, szín, szerkezet, kompositió.  
  Képei a kubizmus, expresszionizmus, postinpresszionizmus értékeinek,
Csaba
által kivánatos, leszűrödése. Ha kicsinyes meglátásaitól szabadul, erős piktor lesz. Figurális compositói gyöngébbek, mint a csendélet compositiói. Előbbiek átgondoltak ugyan, de tömegben szétdobáltak. Tömöritenie kell csoportjait, akkor tisztább és súlyosabb ritmust is fog kapni. Legnagyobb baj az, hogy nem tud tárgyai mögé jutni – nem tudja megélni képeit. E szemszögből nézve legjobb a portraitja, a nagyobb compositió alakjai jórészben csak a művészi eszközökért mozognak, nem pedig magáért az életért. Csendéletében a háttér drapériája megélt. Ha leegyszerüsitve tudja majd tárgyait megfogni: a fentemlitett értékkel, szeretetével, tudásával és piktoriságával nagy dolgokat produkálhat.  
 
Uitz Béla
 
 
image