Aranysárkány fejléc kép

Facsimile Image Placeholder
SZINHÁZ:  
HAJÓ SÁNDOR: A nap lovagja
n
Jegyzet (A Vigszinház bemutatója)
 
  Nem bizom a regényekből átdolgozott szinmüvekben. Nem bizom: mert egy epikai formába elgondolt fémát, szinpadra tömöriteni nem lehet.  
  Az átdolgozott dráma már eleve nem lehet. őszinte, nem egyéni és a formájában sem lehet jó, mert vagy a regény egysége esik szét az átgyurásban, vagy a dráma nyulik szét lyrizáló regénytöredékekké.  
  S ezt az előlegezett rosszhiszemüséget, Hajó sem tudta megdönteni, inkább csak tudatosabbá és keserübbé bizonyitotta bennem.  
  Bródy Sándor romantikus regénye, amely a fiatal Bródy idejében talán elfogadható olvasmány volt, itt egy szinpadra mesterkélt Beniczkyné történet édeskés izével hátha egyáltalán beszélhetünk hatásról.  
  Nem tudjuk mi inspirálta Hajó Sándort erre a rosszizlésü vállalkozásra, de bizonyos, hogy a várt eredményekben elszámitotta magát.  
  Ami emberit és művészit a darabban kaptunk azt Varsányi Irén játékának köszönhetjük. Ő minden erejével mentette, amit menteni lehetett. A többiek azonban hűek maradtak a szerző intencióihoz s ugy mozogtak, ahogy azt hasonló vértelen darabokban már megszokták, kis igyekezettel és kis sikerrel.  
Mácza János
 
 
image