• Phone: +123-456-7890
  • Mailus@Themename.com
  • 201 Creative St, NY 10021, USA

Meghívó

 

A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) szeretettel vár minden érdeklődőt a

Drámák a Mátrixban: a magyar dráma-, vers- és regénykorpuszok, irodalmi adatbázisok bemutatóján, 2021. november 3-án 17 órakor.

A Magyar Tudomány Napján megrendezett ünnepi eseményre személyesen várjuk az érdeklődőket az ELTE BTK Digitális Bölcsészet Tanszékén (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8., 2. emelet, nagy labor).

 

A tavasszal bemutatott Verskorpusz és Regénykorpusz után az ELTE BTK Digitális Bölcsészet Tanszék a rendezvény keretében adja át a nagyközönségnek a legújabb fejlesztését, a Drámakorpuszt. A folyamatosan bővülő adatbázis a magyar drámairodalom szövegeit teszi elérhetővé és kereshetővé a felhasználók számára. A korpuszba kerülő drámák elsődleges forrása a Magyar Elektronikus Könyvtár. A szövegeket TEI XML formátumba kódolva, részletes annotációval ellátva egységesítettük; ez a formátum egyrészt a szövegek felhasználóbarát megjelenítését, másrészt a keresőfelület működését teszi lehetővé.

A Drámakorpusz különlegessége, hogy egyik legnagyobb élő drámaírónk, Szakonyi Károly nagysikerű Adáshiba című művét is tartalmazza.

 

A bemutató programja:

Az irodalmi korpuszok (dráma-, regény- és verskorpusz) bemutatása

Frank Fischer, a DraCor (Drama Corpora Project) vezetője videóüzenetben szól a résztvevőkhöz

Pódiumbeszélgetés a 90 éves Szakonyi Károllyal, Kossuth- és József Attila-díjas íróval, a Nemzet Művészével, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagjával

Add Your Comments

Icon

Your email address will not be published. Required fields are marked *